Frica de confruntare este ceva pe care aproape fiecare dintre noi o simte la un moment dat în viața. Să simți un pic de anxietate în legătură cu aceste conversații provocatoare este firesc. Însă a experimenta frica de confruntare la un nivel care te împiedică să ai o voce te va costa în mai multe moduri.
În acest articol îți spun câteva perspective despre teama de confruntare, care îți pot fi de folos pentru a o îmblânzi.
Clarifică ce înseamnă pentru tine CONFRUNTARE
Poate nu te așteptai să îți spun asta, dar primul pas pe care ți-l propun pentru a depăși teama de confruntare, este să te “confrunți” cu ceea ce înseamnă pentru tine confruntare.
· Crezi că este un act de agresiune?
· Simți că te pregătești să intri într-o luptă în care poate exista un singur câștigător?
· Poate că experiența te-a învățat că o confruntare trebuie evitată, deoarece duce doar la reacții adverse, sentimente rănite și multe regrete?
Dacă tu din start pleci cu ideea unor rezultate negative, fii convins că profeția se împlinește. Așadar clarifică ce înseamnă pentru tine CONFRUNTARE.
Dă-ți voie să o vezi într-un mod diferit
În loc să te gândești la toate rezultatele dezastruoase care se pot întâmpla, ce-ar fi dacă ai începe să te gândești la confruntare într-un mod foarte diferit?
Schimbarea scenariului și definirea lui într-o lumină mai pozitivă este modul în care începi să îți depășiți teama de confruntare.
Confruntarea nu este, în esență, altceva decât idei opuse sau opinii în dezacord comunicate.
Frica de confruntare intră în joc atunci când o abordăm NU ca pe o dezbatere sănătoasă, ci ca pe o escaladare a emoțiilor scăpate de sub control și o situație inevitabil de câștig-pierdere
Așadar, înainte de a intenționa să comunici cu o altă persoană sau cu un întreg grup de oameni, fă-ți timp pentru a-ți înțelege propriile convingeri și înțelegeri cu privire la situație. Asigura-te că nu te afli într-un loc negativ pentru a începe.
Modul în care te prezinti la acea întâlnire va influența felul în care va merge.
Odată ce ai redefinit ceea ce înseamnă pentru tine confruntare, fă un pas mai departe și decide că această confruntare poate fi o modalitate prin care îți poți exprima nevoile.
Deși este adevărat că nu ai niciun control asupra a ceea ce aduce cealaltă parte la masă, este și adevărat că dacă nu întrebi, nu primești.
Și dacă tu continui să faci ceea ce ai făcut, adică să eviți confruntările, vei continua să primești ceea ce ai primit și până acum. Respingere. Dar, și mai dureros, îți oferi singur indiferență, că nu dai glas ideilor tale.
Poate că în continuare cealaltă persoană nu îți va accepta ideile, însă faptul că le-ai exprimat, îți aduce foarte multă ușurare și te scapă de frustrarea pe care o ai în primul rând față de tine.
Ai chef de joacă? Am un joc interesant pentru tine:
Ca să îți îmblânzești frica de confruntare, fii ca o maimuță sau ca un papagal. Este amuzant, dar este și foarte benefic, vei afla de ce.
Ce trebuie să faci este să îi oglindești celui care ți-a vorbit, spusele, întrebându-l dacă a spus ce ai înțeles tu. Exemplu: am auzit de la tine……., vrei să spui că……..am înțeles corect?
Acest exercițiu poate părea stupid la început, dar este o adevărată deschidere a ochilor și urechilor în ceea ce privește modul în care neînțelegerile simple pot fi lămurite înainte de a escalada la un adevărat conflict.
Este benefic acest joc, pentru că noi avem tendința de a interpreta spusele celuilalt în funcție de percepțiile noastre. Mai mult, de multe ori noi ascultăm doar acele cuvinte care rezonează cu noi.
Dăm cuvintelor celuilalt o înțelegere personală, trăgând niște concluzii care poate sunt departe de ceea ce a vrut celălalt să exprime. Fii maimuță zilele acestea și revino te rog cu un comentariu și spune-mi cum te-a ajutat.
Dacă și tu crezi că ești drăguț dacă eviți confruntările, află că nu ești drăguț chiar cu cine ar trebui .
Foarte mulți oameni au o oarecare rezistență la conflict. În loc să abordeze problemele în mod direct, încercă să fie „drăguți” și ajung să petreaca o cantitate exagerată de timp vorbind cu ei înșisi sau cu alții – plângându-se, simțindu-se frustrați, rumegând ceva ce s-a întâmplat deja sau anticipând ceva ce s-ar putea întâmpla. Și storși de energie din cauza gândurilor, iau decizia să evite confruntarea sau să tacă și să nu își spună părerea. Tac de teamă ca ar putea să nu fie acceptată viziunea lor, ba chiar tac ca nu cumva celălalt să se simtă ofensat.
Te-ai regăsit în ceea ce am spus?
Problema cu aceste eforturi de a fi „drăguț” poate avea costuri destul de semnificative. Creezi relații care nu sunt nici autentice, nici constructive. Sănătatea și stima de sine pot avea de suferit și începi să te simți o victimă. Vestea bună este ca poti să fii drăguț în continuare, dar nu prin a te cenzura și a fugi de confruntare, ci prin a găsi modul potrivit prin care să îți exprimi părerea într-o confruntare. Dacă urmează să ai o astfel de discuție provocatoare, programează gratuit o întâlnire online, să afli cum te pot susține.