“Ceea ce lipsește determină ceea ce este important. Golul tău îți determină împlinirea”

Unul dintre conflictele interioare, când vine vorba despre VALORI PERSONALE, este creat de un PARADOX.

Cum am ajuns la înțelegerea aceasta:

Aristotel spunea: “Ceea ce lipsește determină ceea ce este importantGolul tău îți determină împlinirea.

Mai exact, cu cât percepția ta este mai acută că ceva îți lipsește, cu atât este mai prioritar și important acel ceva pentru tine.

Practic, valorile noastre personale sunt în esență “lucrurile” pe care le percepem ca lipsind și pe care dorim să le avem/facem etc.

Paradoxul apare tocmai pentru că:

  • Pentru valorile noastre personale înalte, întotdeauna vom găsi timp, energie și bani.
  • Pentru valorile noastre personale înalte vom fi mereu organizați. Nu le lăsăm la voia întâmplării.

De ce apare totuși conflictul?

Pentru că ne dorim să fim INTOTDEAUNA în starea pe care ne-o dă trăirea cu ceea ce este cel mai important pentru noi.

Oricât am avea/face “pentru” și “din” valoare personală nu ni se pare niciodată suficient. Mai vrem.

Acest tip de conflict îl au de regulă oamenii care își cunosc valorile personale și trăiesc în aliniere cu ele.

Dacă nu ne cunoaștem valorile și nu trăim conform lor, avem și acest TIP de CONFLICT (dar fără paradox), precum și ALTE CONFLICTE.

Când spun că este foarte important să ne cunoaștem valorile personale, mă refer la fi conștienți care sunt acestea.  

Valorile noastre nu sunt străine de noi. În fiecare zi, dacă ne uităm la viața noastră, ne dăm seama care sunt acele lucruri, situații, oameni, care sunt importante pentru noi.

Așadar, îți ofer niște întrebări care să te ajute să devii conștient de valorile tale personale, în sensul de a avea claritate despre ce este ce mai important pentru tine. Pentru că în momentul în care avem tabloul/filmul vieții noastre și suntem conștienți, vom lua decizii și ne vom petrece timpul prin prisma acestor valori.

În fiecare zi noi ne trăim valorile, însă mulți nu o fac la modul conștient, ci la modul inconștient. Și am fost și eu aici, acum mulți ani. Mă simțeam frustrată, neîmplinită, aveam impresia că  timpul meu trece și nu fac nimic important pentru mine. Și am descoperit că eu îmi trăiam valorile personale, însă o făceam la modul inconștient. Ceea ce se traduce în:

Nu investeam suficient timp, energie și bani în ceea ce era important pentru mine.

Vedeam în special acele situații care nu erau importante pentru mine și percepeam că viața mi se duce fără un scop care să îmi aducă împlinire.  


Cu ce am început, de am ajuns astăzi să trăiesc conștient în valorile mele personale înalte?

Cu a-mi adresa întrebări existențiale :)) Pe care ți le recomand și ție.

Cum îți poți determina valorile?

Pentru a-ți determina valorile și ierarhia lor, poți să te uiți cu sinceritate la ceea ce faci în viața de zi cu zi. Viața ta de zi cu zi demonstrează la prima mână adevăratul tău set de valori. Viața ta de zi cu zi nu minte. La propriu, în tot ceea ce percepi, decizi sau acționezi, valorile tale sunt demonstrate, se văd.

DAR, și este un mare dar aicieste necesar să ne uităm “strategic” să nu fim furați de peisaj.

Așadar, Primul pas:

  1. Reflectează la întrebarea Care sunt lucrurile și ariile de care îmi pasă cel mai mult?.

Există șapte domenii primare ale vieții – spiritual, mental, profesional, financiar, familial, social și fizic.

arii ale vietii 1024x1024 1

Fă o listă care să reflecte ceea ce este important și personal pentru tine din aceste arii. Încearcă să îți rezumi ideile în cât mai puține cuvinte.

Câteva exemple:

familie – copil-cuplu etc.

social – prieteni-dans-muzică- plimbări etc.

Fizic – alimentație sănătoasă, sport, sănătate etc

2) Alege din listă 3 valori foarte importante.

Probabil că îți spui „Dar toate sunt importante!” Deși deși ți le dorești pe toate, unele sunt cu siguranță mai importante pentru tine decât altele. Din nou, onestitatea este cheia. Dacă ți-e greu să alegi doar trei, poți alege patru valori. Numărul nu este important – intenția aici este de a menține lista cât mai scurtă.

3) Fă un top cu cele mai importante valori.

Odată ce ai valorile tale de top, gândește dacă ele au o semnificație egală pentru tine sau dacă poți să le ierarhizezi. Nu există o abordare corectă sau greșită. Dar răspunsul tău ar trebui să-ți spună ceva despre cât de importante sunt aceste arii/elemente diferite în viața ta.

Să știi că acesta nu este un este un exercițiu unic. Ar putea dura câteva săptămâni sau luni pentru a-ți stabiliza valorile maxime. Fă-ți timp pentru a reflecta și a revizui lista.

Când am făcut acest exercițiu, mi-a luat câteva săptămâni să-mi găsesc și să-mi stabilizez valorile. Treptat, mi-am dat seama că „autocunoașterea” și „dezvoltarea personală”, care sunt sunt esențiale pentru mine, pot fi puse într-o singură „valoare” și anume  “Cunoașterea”.  Mai târziu, am adăugat „susținerea celorlalți”, pe care nu o identificasem inițial, deși simțeam că lipsește ceva.

De ce îți spun toate acestea? Pentru că este necesar să îți oferi timp pentru identificarea valorilor tale personale.

Al doilea pas: definește-ți valorile

După ce ți-ai identificat valorile, este timpul să definești ce înseamnă ele cu adevărat pentru tine.  

De exemplu, pentru valoarea dezvoltare personală pot fi date următoarele întelesuri:

  1. Să dobândești diferite abilități necesare pentru creștere profesională.
  2. Să îți schimbi tipare de gândire care nu îți servesc

Aceeași valoare, dar două definiții foarte diferite.

Știu că s-ar putea să fii tentat să scrii fraze lungi pentru fiecare dintre valorile tale pentru a le explica. Dar încearcă să îți menții o definiție cât mai scurtă. Dacă cineva te întreabă care este valoarea ta înaltă și cum o definești, tu să fii în stare să îi răspunzi oricând la întrebare.

Valorile noastre personale ne oferă, o mai bună înțelegere a cine suntem. Ele ne ajută să mergem spre visurile noastre, nu în sens invers. Acesta este motivul pentru care vorbim în călătoria  “De la Conflict la Conectare” despre valori personale.

Cunoaștere valorile personale joacă un rol important și în relațiile noastre. Când știm să ne “articulăm” valorile, putem să stabilim limite clare și să dezvoltăm relații care ne onorează respectul de sine.

Nu în ultimul rând, prioritizarea valorilor ne poate ajuta să comunicăm ceea ce avem cu adevărat nevoie în relația de cuplu, la locul de muncă, cu prietenii etc.

În viitorul articol, îți voi oferi câteva exerciții cheie și mai multe întrebări pentru lucrurilor prețioase pentru tine.

Cu prețuire,

Ghidul tău în călătoria “ De la Conflict la Conectare”

Cota

Lasă un Răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Your Bag
Shop cart Your Bag is Empty