La ce te gândești când ești întrebat care sunt valorile tale?
Te întreb pentru că putem defini în mod diferit conceptul valori.
Pentru că suntem în stația “Diferențe de valori, credințe, priorități” din călătoria noastră “De la Conflict la Conectare” este necesar să îți spun la ce mă refer eu când vorbim despre valori.
Când spun valori mă refer la acele arii care reflectă ce este cu adevărat important pentru mine. Este important să ne cunoaștem valorile personale, pentru ca acțiunile noastre și petrecerea timpului să fie aliniate cu aceste valori. Studiile arată că noi putem trăi autentic și putem avea sentimentul de scop și împlinire, când acționăm aliniat cu valorile noastre.
Dacă este să ne referim acum la conflict, subiectul pe care îl tratăm luna aceasta împreună, devierea de la linia autenticitate, respectiv o viață trăită impotriva propriilor valori/alegeri duce la conflicte (atât la conflict interior, cât și la conflict exterior).
Valorile noastre personale sunt o parte centrală a ceea ce suntem și a cine vrem să fim.
Cunoscându-ne valorile le putem folosi ca ghid pentru a face cea mai bună alegere în orice situație.
Acestea există, chiar dacă nu am fost interesați să le descoperim, să le recunoaștem și să ne trăim viața în acord cu ele.
Unele dintre deciziile importante din viața noastră ne determina să aflăm ceea ce prețuim cel mai mult.
Adesea în sesiunile de coaching se caută o soluție dintre două sau mai multe opțiuni. Mulți oameni atunci încep să caute răspunsul la: “Ce contează cel mai mult pentru mine?”
Când îți cunoști valorile personale, și multe opțiuni îți par rezonabile, te poți baza pe ele pentru a te îndruma în direcția corectă, pentru tine. Atunci alegi în acord cu cine ești tu și nu cu ce vor ceilalți sau ar fi “corect”.
Când modul în care trăim se potrivește cu valorile noastre, viața este de obicei bună.
Când nu se întâmplă asta, simțim că tot ce facem, facem “greșit” și ne putem simți neîmpliniți, nefericiți, în conflict cu noi înșine, în conflict cu ceilalți.
Dacă după primele rânduri citite ai reflectat puțin și ți-ai spus : “Dar eu știu ce e important pentru mine!”
Te felicit! În același timp, mi-as dori să nu părăsești călătoria…mereu mai sunt informații pe care să le aflăm despre noi.
Descoperirea propriilor valori nu este o “acțiune” pe care o facem o dată în viață, pentru că acestea se schimbă odată cu noi, cu mediul, cu job-ul, cu statutul etc.
Valorile personale sunt probabil măsurile pe care le folosim pentru a ne da seama dacă viața noastră decurge așa cum vrem noi.
Conflictul interior(și nu numai) apare atunci când:
- timpul, banii și energia nu le folosești pentru valorile tale personale cele mai înalte
- Îți folosești resursele de mai sus doar pentru o valoare personală, neglijând altele, care și ele contează mult pentru tine (pe scurt când ești în dezechilibru)
Acesta este motivul pentru care este atât de important să faci un efort conștient de a-ți identifica valorile și a le ierarhiza.
De exemplu, atunci când îți începi cariera, succesul – măsurat prin bani și statut – ar putea fi o prioritate.
Dar după ce ai o familie, echilibrul dintre muncă și viață poate fi ceea ce prețuiești mai mult. Practic îți schimbi definiția pentru “succes”.
Acesta este motivul pentru care păstrarea contactului cu valorile tale este un exercițiu pe care să îl faci periodic, mai ales după ce apar situații importante în viața ta: căsătorie, un copil, schimbare de profesie etc.
Un semn că este necesar să revizuiești topul valorilor este și atunci când începi să te simți dezechilibrat (în conflict cu tine) … și nu-ți dai seama prea bine de ce.
Zilele viitoare aduc în călătorie câteva idei și informații anumite teste ca să poți să afli mai precis ce este cu adevărat important pentru tine (valorile tale).
Cu prețuire,
Ghidul tău în călatoria “De la Conflict la Conectare”